Oostvaardersplassen; hongersnood in Nederland

In de Oostvaardersplassen speelt zich iedere winter een drama af, onder verantwoordelijkheid van Staatsbosbeheer en de minister van EZ, Henk Kamp. Het gaat om het gestuurd laten verhongeren van grote aantallen paarden, herten en runderen. Deze vorm van dierenmishandeling wordt ons door de betrokken deskundigen en beheerders verkocht als de normaalste zaak van de wereld. Sterker, als het hoogste goed!

11081324_898506623547165_5467160742939770825_n

Het sterfhuis Oostvaarderplassen wordt namelijk met trots gepresenteerd als Nederlands mooiste natuurontwikkelingsproject. “Het doel van dit project is,” zo lezen we op de website van SBB, “natuurlijke dynamiek de ruimte te geven. Natuurlijke processen zijn leidend. De natuur kiest haar eigen weg. Precies dat maakt de Oostvaardersplassen zo’n uniek gebied.” Imponerende bezweringen, gevolgd door wervende kreten: “Maak kennis met het Nederland van duizenden jaren geleden.” De realiteit wordt paradijselijk ingekleurd: “Met elkaar leven de dieren hier een natuurlijk leven, in een gebied waar de natuur het voor het zeggen heeft.”

 

Hoe natuurlijk is de natuur in de Oostvaardersplassen eigenlijk? Het is een gebied in ontwikkeling, potentieel rijk aan biodiversiteit, maar wel binnen kunstmatige randvoorwaarden, namelijk de waterhuishouding, de inrastering van het gebied en de keuze van de ingezette grote grazers. En juist bij die grote grazers wringt de schoen!! Bij gebrek aan natuurlijke vijanden of uitwijkmogelijkheden zijn ze gaan “woekeren” ten koste van de rest van het ecosysteem. Ze vreten de hele primaire productie op. Grof gezegd bestaat dat ecosysteem nu uit niet veel anders dan gras en grazers: Een zwaar gestoord systeem, dat zich bevindt op het niveau van een intensieve veehouderij. En dat brengt Staatsbosbeheer aan de man als “het Nederland van duizenden jaren geleden.”

 • Het heersende regiem is een ecologische ramp.
 • Het is gebaseerd op een blind geloof in natuurlijke processen.
 • Het is het volkomen zinloos.
 • Het is een bron van dierenleed en heilloze maatschappelijke discussie.

Als een officiële beheersinstantie desondanks volhardt in de ingeslagen weg, moet zij daar toch wel heel goede argumenten voor hebben. Welnu, die argumenten zijn er niet. Staatsbosbeheer, met al haar commissies en adviseurs, laat zich leiden door een waan, een irrationeel geloof. Het zijn de kleren van de keizer. En bijna iedereen trapt erin, zelfs de politiek. Het is tragisch dat zo’n schitterend en veelbelovend natuurproject als de Oostvaardersplassen zo ver heeft kunnen afglijden. Oplossing: Terugbrengen van de dichtheid aan grote grazers tot op het niveau dat in overeenstemming is met de draagkracht van het ecosysteem en die dichtheid handhaven. De huidige praktijk is slechts het bedenksel van enkele personen. Gevolgen als de huidige praktijk wordt gecontinueerd:

 • Eindeloze voortzetting van onnodig dierenleed, met alle daaruit voortvloeiende maatschappelijke polarisatie en discussie.
 • Een bedroevend resultaat in termen van natuurkwaliteit.
 • Aantasting van het maatschappelijk draagvlak voor natuurbeheer.
 • Voortzetting van kwalijke misleidende publieksvoorlichting.

 

Advertenties

60 thoughts on “Oostvaardersplassen; hongersnood in Nederland

 1. Hier is niets natuurlijks aan , leefgebied van dieren beperken en dan laten kreperen is MOORD ! Schandalig dat dit zomaar door kan gaan , men hoeft alleen een opiniepeiling onder onze inwoners te organiseren en het zal duidelijk worden , merendeel van de Nederlanders verafschuwen dit ! Maar degene die het verschil kan maken negeert en staat torenhoog boven ons schijnbaar . De wegkwijnende zielen zijn de dupe. Arme dieren …

  Like

  • moordenaars in mijn ogen je laat dieren niet op deze manier sterven, welke heren beslissen over het leven van dieren, zet deze zelf in een afgesloten gebied, en mooi laten verhongeren

   Like

  • Vreselijk vind ik dit! Er is gewoon niks te eten voor die dieren! Al die kaalgevreten bomen, kale vlaktes. De natuur heeft totaal geen tijd om te herstellen. Wat natuurgebied, slaat nergens op.
   Stoppen hiermee!

   Like

  • Bijvoeren het alleen maar erger. Wat is er mis met selectief afschieten? Ik ben absoluut niet pro jacht maar snap niet dat het.volk alleen maar kan denken in termen van eten geven. Dit prachtige gebied is volkomen verwoest, tijdens een treinreis was ik geschokt van deze vernietiging en het aantal magere dieren. Waarom dan niet streven maar een gezonde en beperkte populatie?

   Like

  • Het is een broedkas en doodskist voor vrijwel alleen herbivoren, Zei die van de overleden beesten kunnen profiteren zijn niet in dit ‘Natuurgebied’ geplaatst
   ook moeten ze echt wat veranderingen aan het landschap brengen ! het aantal moet in toom gehouden worden door natuurlijke aardsvijanden, de strot doorgebeten krijgen is minder Crú dan langzaam sterven aan de honger.

   Like

 2. Nederland is cultuur landschap, zo ook de Oostvaardersplassen plassen. De Oostvaardersplassen is beschermd en afgezet met afrastering, en geen natuur duidelijk zou ik zeggen. Als het natuur is en de balans is goed, haal het hek weg en hou het gebied vetoden voor mensen en SBB en kijk over 5 jaar wat er nog woont en leeft. Dat is natuur, en je zal versteld staan van het resultaat.

  Liked by 2 people

 3. Ik vind het ronduit belachelijk dat dit in ons land voorkomt .staatsbosbeheer is een geprivatiseerde overheid .en de overheid laat deze moorden gewoon toe .waar zijn de dierenliefhebbers nu .zoals de partij van de dieren .ambtenaren met grote monden als er eens een persoon zijn hondjes in de auto laat.maar dit laten ze toe .dan komt het zelfs op sbb nieuws.als men een natuurlijk beheer wil sloop de hekken erom weg sluit de snelwegen af .en laat de mensen van staatsbosbeheer op de fiets gaan .dan praat je over natuurlijk beloop dit is geen beleid .en ik wil ook wel eens weten hoeveel koeien er bij deze mensen in de vriezer belanden.zo genoeg hierover.Lambertus Kalenberg

  Like

 4. Tja een complex probleem inzake dierenwelzijn. Ik snap het faunabeheer. Als faunabeheer uit de hand loopt, dan moet je iets. Maar of dat iets nu is wat hier gedaan wordt, dat lijkt mij niet. Het instand houden van populatie kan prima met het in evenwicht brengen. Dit wat hier geschetst wordt is in mijn optiek een overtreding van artikel 2.1 dierenmishandeling, in artikel 2.2 lid 8 van de Wet dieren staat omschreven dat het houders van dieren verboden deze dieren de nodige verzorging te onthouden.
  Maar ja de overheid! Wie durft de overheid te controleren. De overheid zelf?
  Ik ben van mening dat ik eerst zou moeten onderzoeken hoe de vork in steel steekt. Maar ik zie hier een mooi proces-verbaal uit komen.
  Gezegd moet zijn er moeten dieren weg, maar de manier waarop is op zijn zachts gezegd beroerd te noemen.

  Liked by 1 persoon

 5. Als er al die jaren niet was bijgevoerd in de winter, was de populatie nu niet zo groot geweest waardoor er nu dieren moet sterven door hongersnood. Hoe zielig en triest dit ook is, dit hebben de dierenliefhebber zelf op hun afgeroepen. Neem eens een voorbeeld aan de damherten in de duinen, jaren lang zijn ze beschermd en mog er niet oo geschoten worden, maar nu is de populatie zo enorm groot geworden en word er gigantisch veel natuur vertrapt en ander wild verdreven. Dat er nu een (massamoord) groot aantal damherten moet worden afgeschoten. Als de natuurbeheerder de populatie in stand had mogen laten dan was dit nu niet aan de orde geweest.

  Like

 6. Zet een roedel wolven uit, als het zo natuurlijk moet. Alleen dan kan de natuur zijn gang aan. Maar dieren gewoon laten verhongeren is niet natuurlijk. Zelfs het sterkste dier gaat dan dood. In Amerika staan er strenge straffen op.

  Like

 7. Hoe kan men spreken van een natuurlijke situatie, er zijn geen roofdieren die zorgen voor een natuurlijke selectie. De natuurlijke selectie lijkt nu te bestaan uit het verhongeren van de zwaksten die een zeer langzame dood tegemoet gaan. In een natuurlijke situatie zouden deze al eerder ten prooi vallen aan roofdieren iets wat een zeer lange lijdensweg voorkomt. Het is gewoon belachelijk. Moedwillig dieren laten verhongeren is geen goede selectie. Dieren die echt vrij zijn zouden namelijk het gebied kunnen verlaten om in een ander gebied voedsel te zoeken. Natuur willen behouden ben ik echt 100% voor, maar alles maken met alle gevolgen van dien niet. Dit is geen natuur. Straks blijft als enige oplossing over dat men elk jaar massaal dieren kan gaan laten verhongeren of afschieten om populatie beheersbaar te houden.

  Like

 8. als mensen paarden niet goed huisvesten komt de dierenpolitie en neemt de boel in beslag. Waar is die dieren politie nu, waar ze nodig zijn zie je ze niet.

  Like

 9. Dit is inderdaad heel erg, maar bijvoeren is NIET de oplossing. Als de dieren het hele jaar een overvloed aan voedsel hebben, krijgen ze het jaar daarop meer jongen… En andersom, als er schaarste is, krijgen ze het jaar daarop minder jongen. Ik ben het niet eens met de dieren zo te laten creperen maar bijvoeren is een slecht plan. Schiet er dan een paar af in de herfst en eet ze op.

  Like

  • Dit verhaal van minder jongen bij voedselschaarste komt uit de propagandakoker van SBB, maar klopt helaas niet, als je de cijfers uit de jaarrapportages bekijkt. Er wordt wel meer onzin beweert op de site van SBB, er zouden nog steeds reeën voorkomen, de grootste broedkolonie van Lepelaars in West Europa en de edelherten houden het struikgewas in toom!! De situatie van 20 jaar geleden. Wanneer de aantallen dieren flink terug gebracht zijn,zal bijvoeren niet nodig zijn, of alleen in extreem strenge winters,mocht dat zich nog ooit voordoen.

   Like

  • Het probleem ligt niet in het wel of niet bijvoeren. Het volledige ecosysteem is hier uit balans. Kijk maar eens goed naar de bomen en alle andere vegetatie in het gebied. Of wat daar nog van over is.
   De eenzijdige begrazing door veel te veel dieren verdwijnt de diversiteit aan planten en dieren.
   De schors van bomen wordt opgevreten door (ver)hongerende herten. Die bomen sterven af en vallen om. Minder beschutting voor vogels, grazers, vlinders, insecten etcetera.

   Laten we aub door jagers met gezond verstand en beleid een net beheer uitoefenen om dit natuurpark een goede kans te geven. Laat onze (onder)gewaardeerde jagers de rol van de natuurlijke predator overnemen.
   Echte natuur in een dichtbevolkt stadspark als Nederland is een illusie!

   Like

 10. DOODZIEK word ik hiervan……….

  Kan er nou echt geen paar pakken hooi en brokken meer af…..

  Smerige rot Overheid met die achterlijke regels…..

  Geef die stakkers verdorie gewoon te eten!!!!

  Like

 11. Treurig dat zoiets in Nederland gebeurt, de dieren moedwillig laten verhongeren, zonder beschutting voor kou of hitte, dat noem ik niet natuurlijk!!!!

  Like

 12. Wij kunnen ook een grote demostratie houden waar alle dierenliefhebbers van nederland aanwezig zijn omde overheid duidelijk temaken dat dit niet kan en mag in de oosvaardersplassen

  Like

  • Precies. Als de boeren die daar op een kilometer vanaf zitten zo (slecht) op hun vee zouden passen worden ze vervolgd voor dierenmishandeling .

   Like

 13. Een verantwoord beleid met afschot van het te veel aan dieren is diervriendelijker dan dieren laten verhongeren. Of voer bij of haal de hekken weg. Maar zoals het nu gaat is dierenmishandeling en echt afschuwelijk.

  Like

 14. Gewoon te veel dieren en te weinig ruimte. Geen escape mogelijk!
  Al die volkomen kaalgevreten bomen. De natuur heeft totaal geen tijd om te herstellen. Walgelijk is dit. Het woord Oostvaardersplassen bezorgt mij al jaren buikpijn.
  Stoppen hiermee!

  Like

 15. Ik ben sprakeloos bij het lezen van dit artikel! Staat Nederland dan echt een eeuw achter op gebied van dierenwelzijn? Men zou het haast denken. Blij om een belg te zijn, hier kan zoiets niet. Recent is hier ook het hallal slachten met het offerfeest verboden.

  Like

 16. Dit is ronduit weerzinwekkend. Wat een naïeve manier om hier mee om te gaan. Ik had de beheerders intelligenter ingeschat. Is dit Nederland? Wat zich op de borst slaat als een van de beste landen v.w.b. dierenbescherming? Lam excuus om geld te besparen.

  Like

 17. Schandalig! Natuurgebied?? En dat omheind? Dat is geen natuurgebied, maar dieren aan hun lot overlaten zonder enige vorm van beschutting waar dit in de natuur wel mogelijk is!!

  Like

 18. Eerst zullen de bedenkers onder het gras moeten liggen voor er iets veranderd ! Ze zijn namelijk stront eigenwijs en zullen het nooit toegeven dat het een mislukte utopie is !

  Like

 19. Mijn visie: Al die mensen die vinden dat we moeten ingrijpen omdat dit niet de natuur zou zijn… Dit hoort bij het instellen van een balans van een ecosysteem, dan krijg je pieken en dalen in de populatie van diersoorten. Er zijn nu eenmaal te veel beestjes van dit en dat, en ja, er zal ook wat uitsterven. Loppbeestjes zijn beperkt door hekken, maar insecten, vogels etc. niet. Ook al is deze ontwikkeling niet rooskleurig voor bepaalde (zichtbare) diersoorten, so be it. Toevallig zijn dit veelal de soorten die mensen vroeger als knuffel in bed hebben gehad, vandaar de sociale empathie. Volgens mij hebben reaguurder-mensen een bepaald ideaalbeeld voor zich dat nu niet matched met de werkelijkheid en wil men vooral een soort van bewijzen dat ze echt het beste voor hebben met de diertjes (kijk mij dierviendelijk zijn!). Nou, de werkelijke samenstelling van een ecosysteem is niet zoals voorgespiegeld wordt bij Disney’s The Lion king. p.s. de aaseters, die men wellicht met het blote oog niet ziet, zullen nu juist weer floreren. Lieve mensen, dit is geen dierentuin maar real life. De media maakt niet voor niets foto’s van een karkas met een leeg donker ogend veld er achter (kunstzinnig rakend aan perfectie), ze hadden ook een feestelijk microscopisch beeld kunnen maken van de fauna die zich te goed doet aan het rottende karkas. Een biologisch feestje! Mijn devies: gewoon toeschouwen, niet ingrijpen.

  Like

  • Ik vindt het wel een beetje kort door de bocht. Prima als je zegt dat is het herbalanceren van het eco systeem, maar zet er dan idd wolven bij zodat ze opgevreten worden en niet hoeven te kreperen voor ze doodgaan. Maar wolven kan zeker niet omdat we dan als mensen niet meer kunnen kijken naar die prachtige natuur die we gecreëerd hebben, dat zou jammer zijn. Ik vindt dat hypocriet. En waarom mag er in de vrije natuur gewoon gejaagd worden om de natuur in “balans” te houden? Daar waar dieren de mogelijkheid hebben om door heel Nederland te reizen door alle peperdure ecoducten moeten we dieren schieten ( nee, niet voor de lol omdat we dat stoer vinden) maar daar waar we ze opsluiten doen we dat niet, want dat is puur natuur. Amehoela…. Het is aan beide kanten om te laten zien dat we als Nederland zo geweldig zijn. En ik zeg bah, stelletje hypocrieten in Den Haag

   Like

 20. ik sta nergens meer van te kijken wat er in nederland gebeurt. of reacties iets positiefs toevoegen aan het dierenleed, betwijfel ik. alleen daadkracht!! er wordt hier te veel en alleen maar oeverloos gepraat. wat dan? de heer kamp met consorten vastbinden aan allerlei struiken/bomen, totdat……..
  wet zeker dat zo’n daad tot iets groots zou leiden.

  Like

 21. Gewoon walgelijk! Schandalig! Dit had ik echt niet verwacht van de Nederlandse overheid, ik ben Belg en heb altijd al spijt gehad dat ik niet ( nog niet) in Nederland woon, waar m.i. er veel strenger opgetreden werd tegen dierenleed, waar er een veel beter natuurbeheer was…Weer een droom aan diggelen! Help deze dieren!!!!

  Like

 22. mensen ik rij er elke dag langs en zie geen dood paard liggen, deze beelden zijn van 3 jaar geleden
  er is voldoende voedsel afgelopen winters waren slecht en niet te koud

  Like

 23. Zo iets inderdaad denk ik ook,,,,, Daarnaast de dieren zijn NIET MAGER dus aan hongersnood sterven ze niet de merrie kon niet veulenen een in het wild is geen dierenarts die “haar effe helpt”

  Like

 24. Ik zie nu vaak foto’s uit de OVP en inderdaad geen sterk vermagerde dieren. Dit zijn oudere beelden en inderdaad zielig, er zou een beter beleid moet komen voor ze. Op zich kunnen ze daar een prachtig, vrij leven leiden maar nu er haast geen dieren meer sterven door honger en kou ben ik bang voor overbevolking. En dat gaat t.z.t. ook leiden tot grote sterfte helaas. Een vreemd beleid wordt er daar gehandhaafd, ik snap er helemaal niets van.

  Like

 25. Wat een gemekker zeg natuur doet zijn werk en als dat niet gaat omdat er inderdaad geen natuurlijke vijanden zijn gaat het wel op een andere manier. Dus niks bij voeren dan houd je de overbevolking alsnog, afschieten is een betere optie. maar ja dan krijg je dat vegetarisch tuig en die sukkels van greenpeace weer over je heen met hun gemekker terwijl ze de vegetariërs eens aan moeten pakken want die veroorzaken veel meer dieren leed . Aangezien dat de dieren toch wel geslacht worden maar vervolgens beland het vlees in de prullenbak omdat het niet verkocht woord. Misschien een idee om dat soort tuig in oostvaardersplassen te plaatsen en de natuur zijn werk laten doen.

  Like

 26. Ik ben wel voor, natuurlijk sterven. Zet er maar wat foto’s van een slachthuis naast, weet je wat ik bedoel. Met hun verdoofd slachten. Dat jullie nou allemaal als morfinejunkies de pijp uit willen gaan en dat humaan noemen.

  Like

 27. DIT IS SCHANDALIG, HOE KAN MEN DIT DEZE ONSCHULDIGE DIEREN AAN DOEN. ZORG VOOR GOED VOEDSEL SPECIAAL IN DE WINTER. EN GEEF DEZE DIEREN EEN SCHUILPLAATS IN HEMELS NAAM. DEGENE DIE HIER OVER BESLIST, SLAAPT TOCH OOK LIEVER IN EEN BESCHUTTE PLEK, HEEFT ZELF OOK GRAAG VOEDSEL IN DE WINTER EN EEN WARME PLAATS OM TE SCHUILEN VAN DE KOU. EEN DIER IS HETZELFDE ALS DE MENS WAT BETREFT VERZORGING EN ZIEKTES DIE ZE OPLOPEN. WEG MET DEZE ONEERLIJKE PLEKKEN IN ONS LAND, HET DOET NIEMAND GOED !

  Like

 28. de Moordenaars bahhhh ze willen de baas zijn over alles en iedereen Mens Dier het maakt onze Kabinet niks uit zolang zij het maar voor het zeggen hebben Walgelijk wat een Zieke zielen lopen er rond bahhhhh graaiers hebberts en baasspelers

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s