Valentijn; Drie dagen feesten en seks

Vandaag, 14 februari, is het Valentijnsdag. Persoonlijk heb ik daar nooit iets mee gehad. Ik heb het altijd vreemd gevonden om slechts een dag per jaar te wijden aan vriendschap en liefde. Vroeger dacht ik, en ik denk velen met mij, dat Valentijn ontstaan is binnen een christelijke traditie. Tot ik jaren  geleden op het internet ging zoeken naar de oorsprong van deze feestdag. Toen werd het me duidelijk dat ook deze dag, net als vele andere zogenaamde christelijke feesten als Kerstmis, Pasen, Allerheiligen etc., een ‘heidense’ oorsprong heeft. Het Vaticaan heeft er een christelijk jasje omheen gedaan, as usual.

277615_276_1234441657387-valentine_huwelijk

Het verhaal dat ik kende over Valentijn ging over een priester met de naam Valentijn die vreselijk werd gemarteld omdat hij weigerde het christendom op te geven (held) en stierf op 14 februari in het jaar 269. Een legende vertelt dat Valentijn een de dag voor zijn executie een afscheidsbriefje achterliet voor een jonge vrouw op wie hij verliefd was geworden, de dochter van een medegevangene. Hij zou het briefje hebben ondertekend met ‘Van jouw Valentijn’. Hier zou ook de traditie vandaan komen om kaarten te ondertekenen met ‘jouw Valentijn’. Maar…

De oorsprong ligt in de Griekse mythologie. Lupercalia, een feest van 13 t/m 15 februari om de vruchtbaarheidsgod Pan te eren. Pan is als volwassene geboren, met horens, baard, bokkenpoten en een staart. Hij is de god van het woud, het vee, de herders en het dierlijke instinct. De Romeinen nemen later Pan over als hun god Lupercus. Lupercus is een demonengod die een wolvin als een vrouw (genaamd Luperca) heeft. 
Volgens de overlevering heeft Luperca Remus en Romulus opgevoed, de stichters en bouwers van de oude stad Rome.

0ae350496e007258c46e9b52d12c9652

In de Romeinse tijd gingen de priesters die Lupercus aanbidden de straat op,  slechts gekleed in bokkenhuiden slaan zij de vrouwen met riemen van bokkenleer. Dit zou de vruchtbaarheid bevorderen. Ook is er op dit feest een soort loterij. Geslachtsrijpe jongens en meisjes moeten een lootje trekken en horen gedurende het feest bij elkaar. Om te feesten, maar vooral om hun maagdelijkheid te verliezen. De grotten van Romulus en Remus zijn hierom berucht.

7aa5101700f026ae90912898bf385481

De vruchtbaarheidsfeesten verspreidden zich vanuit het oude Rome over heel Europa. Vaak ging het er liederlijk aan toe. Hele orgiën speelden zich af tijdens deze drie dagen. Leiders van de toenmalige christelijke kerk verboden de heidense vruchtbaarheidsfeesten omdat zij van mening waren dat deze een gevaar vormden voor de bevolking. Het volk bleef de feesten echter gewoon vieren. Daarom besloot de kerk om er een christelijk tintje aan te geven. De heilige Valentijn werd gekoppeld aan de 14e februari. Vanaf dat moment mocht de bevolking Valentijnsdag op een gepaste (c.q. kuise) wijze vieren.

4 gedachten over “Valentijn; Drie dagen feesten en seks

  1. Zouden de 3 (soms liederlijke) carnavalsdagen ergens in de buurt van de 14e februari er ook iets mee te maken kunnen hebben? Of is dit gewoon een toevallige samenloop van omstandigheden? Past wel naadloos in deze historie.

    Like

    • Carnaval zelf is gelinkt aan de Paasdagen en de data wisselt van begin februari tot begin maart. Het feest op zich, het gedrag etc, doet echter denken aan het ‘heidense’ feest Saturnalia. Dat werd heel vroeger gevierd in December, rond de zonnewende van 21 december. Bij dat feest werden alle rollen omgedraaid. Het christendom heeft eigenlijk alle feesten ingelijfd en er een eigen tintje aan gegeven.

      Like

  2. Mij lijkt het overeen te komen met Imbolc. Dat is een feest waar men de vruchtbaarheid van de aarde viert en viel dit jaar op 2 februari. Het ‘slaan van de vrouwen’ lijkt me daarin overeen te komen met de rituele zuivering die Imbolc inhoudt. Februari stond gelijk met de zuiveringsmaand – februa betekent zuivering.

    Like

Plaats een reactie