Gelekte #TTIP documenten online

De Amerikaanse overheid zet Europa beduidend sterker onder druk en voert verdergaande maatregelen uit in het omstreden handelsverdrag TTIP dan tot nog toe bekend was. Dat blijkt uit gelekte, geheime documenten die onder meer de Süddeutsche Zeitung, WDR en NDR in handen hebben. Het materiaal is afkomstig van Greenpeace dat de volledige, originele inhoud van deze TTIP Papers in het bezit heeft en maandag heeft gepubliceerd.

Hier is de link naar de rest van de geheime documenten

Uit de documenten zou blijken dat Washington dreigt de export van Europese auto’s naar de Verenigde Staten te blokkeren, als de EU de grenzen niet opent voor meer Amerikaanse landbouwproducten. Ook opent de Amerikaanse overheid de aanval op de Europese voedingswetten die consumenten beschermt tegen genetisch gemanipuleerde gewassen en met hormonen behandeld vlees. Daarnaast laten de documenten zien dat Amerika de Europese wens om van de controversiële arbitrage af te zien weigert. De EU zou liever zien dat die arbitrage een openbaar instituut wordt in plaats van een particuliere commissie, maar daar wil de Amerikaanse overheid niets van weten.

In de onderhandelingsnota’s is te zien hoe de verhoudingen tussen Europa en Amerika rond TTIP zijn verhard. De Amerikanen eisen dat Europa de wetten ter bescherming van de consument drastisch versoepeld, of dat de Amerikanen die wetten zelfs compleet mogen omzeilen. Zo wordt voorgesteld dat de uiteindelijke beslissing of gewassen wel of niet schadelijk voor de gezondheid zijn, bij de importeur neergelegd.

Door het vrijgeven van de TTIP Papers krijgen burgers voor het eerst ongecensureerd inzicht in de onderhandelingen tussen de VS en Europa, aldus de Duitse kranten. Sinds de gesprekken rond TTIP begonnen, bijna drie jaar geleden, hebben burgers wat betreft de inhoud van de onderhandelingen moeten vertrouwen op de eerlijkheid van betrokken politici. Het is mede daardoor dat wereldwijd miljoen mensen protesteren tegen invoering van het omstreden verdrag.

Greenpeace zette alle documenten maandagochtend om 11.00 uur online.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s